Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Grudniowe prace ogrodowe - o co należy zadbać zimą?
Grudniowe prace ogrodowe – o co należy zadbać zimą?
10 December 2020
Jak należy przechowywać broń?
Jak należy przechowywać broń?
10 December 2020
Show all

Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Pyszny, świeży oraz zdrowy szczypiorek w bardzo łatwy sposób można wyhodować w domu. Tak zwana uprawa parapetowa to doskonały sposób na posiadanie świeżych ziół przez cały rok.
Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Świeży szczypiorek zimą? To możliwe!

Taki sposób uprawy sprawdzi się zwłaszcza dla osób które nie posiadają ogródka na wyłączność i nie mogą sobie pozwolić na hodowanie w nim warzyw oraz ziół.

Szczypiorek

Szczypiorek to roślina wieloletnia która osiąga wysokość do 40 cm. Ma bardzo dużą odporność na niskie temperatury, jego plony można zbierać nawet późną jesienią, oraz już wczesną wiosną. Rośnie wyjątkowo zdrowo, szkodniki omijają go szerokim łukiem i jest odporny na choroby, dlatego na długo zachowuje swoją świeżość. Jest to wyjątkowo mocno ukorzeniona roślina. Zbieranie plonów polega na ścinaniu łodyg jak najniżej gruntu, jednak pozostawiając około 5 cm liści. Szczypiorek bardzo szybko się regeneruje i jego ścinanie pozytywnie wpływa na jego rozrost. Uprawa tej przyprawy nie wymaga dużego nasłonecznienia, warto jednak pamiętać, że nie należy przesadzać z jego podlewaniem. Nadmiar wody (także będący zasługą deszczu) może wpłynąć niekorzystnie na jego wzrost, a także spowodować obumarcie rośliny. Jego smak doskonale pasuje do kanapek, świeżych warzyw, jajecznicy oraz sałatek. Świeży szczypiorek można również zamrozić. Mrożenie, sprawia, że szczypiorek zachowuje swoją formę i smak na dłużej. Jednak jest to roślina tak łatwa w hodowaniu, że warto wykorzystywać możliwość zjedzenia jej świeżej i cieszyć się całoroczną uprawą w swoim domu.

Świeży szczypiorek zimą

Szczypiorek uznawany jest za przyprawę, posiada pikantny smak i porównywany jest często do cebuli. Co więcej posiada właściwości lecznicze – obniża ciśnienie, przyśpiesza trawienie i ma wpływ na polepszenie apetytu. Zawiera duże ilości witaminy C oraz m.in wapń, potas, fosfor, żelazo oraz witaminę B2. Zima to czas kiedy szczególnie brakuje świeżych warzyw oraz ziół. Posiadanie w domu hodowli swoich ulubionych warzyw mogłoby być nieco uciążliwe, jednak uprawa szczypiorku nie jest bardzo wymagająca oraz trudna. Najłatwiejszym sposobem na uprawę szczypiorku jest wyhodowanie go z cebuli.

Hodowanie szczypiorku w doniczce

Przed rozpoczęciem uprawy szczypiorku warto przygotować sobie niezbędne elementy. Ważna jest doniczka, w zależności od tego jakiej ilości szczypiorku potrzebujesz – przygotuj doniczkę o odpowiedniej wielkości. Zadbaj o wypełnienie doniczek w których chcesz, aby Twój szczypiorek wyrósł. Najlepszą ziemię do tego typu uprawy znajdziesz w sklepach florystycznych i kwiaciarniach. Warto zaopatrzyć się w ziemię wapienną, ponieważ jej właściwości będą miały wpływ na szybszy wzrost Twojego szczypiorku. Kolejnym krokiem jest kupienie cebuli. Cebula z której ma wyrosnąć szczypiorek powinna mieć widoczną, wypuszczoną, jasnozieloną łodygę. W zimie bardzo łatwo jest znaleźć takie cebule w każdym sklepie. Taki sposób uprawy szczypiorku jest dużo łatwiejszy niż uprawa uśpionych roślinek. Wystarczy wybrane cebulki włożyć do doniczki wypełnionej ziemią i od czasu do czasu lekko podlać. Warto pamiętać, że między cebulami należy zachować kilkucentymetrowy odstęp. Jeśli jesteśmy pewni, że nie potrzebujemy dużej ilości szczypiorku, możemy co jakiś czas “dosadzać” cebulę by jak najdłużej cieszyć się świeżością tej pysznej przyprawy. Jeśli zauważymy, że pierwsze cebulki stają się miękkie, pomarszczone, a szczypiorek rośnie bardzo wolno lub nie rośnie wcale – warto taką cebulę całkowicie zlikwidować. Szczypiorek wyrastający z cebuli powinien wyrosnąć bardzo szybko i już po zaledwie tygodniu możemy rozpocząć ścinanie listków.

Autor
Współautorem publikacji jest Poradnik Ogrodniczy – największy portal ogrodniczy w Polsce.

Comments are closed.